Bezinková štáva
INGREDIENCE
- 2,5 kg bezinek
- 2 kg cukru
- 2 l vody
- 20 g kyseliny citronové
- 3 hřebíčky
Druhý den jsem nechala projít varem s s hřebíčky a pak zcedila. Dala vařit a přidala cukr. Nechala jsem projít varem cca 20 minut a pak ještě horké nalévala do lahví.
Vánoční bezinkové víno
INGREDIENCE:
- 2 l bezinek
- 4 l vody
- 3 kuličky pepře
- 3 kuličky nového koření
- 3 hřebíčky
- 2 kg cukru
- 5 dkg droždí
Bezinky se dají svařit do 4 litrů vody - pozor utíkají, mrchy jedny! :-D
Jakmile voda začne vřít, přidá se veškeré koření a vaří se ještě 15 minut. Zcedíme to, přidáme cukr a vaříme ještě 10 minut. Roztok necháme zchladnout. Potom rozdrobíme do hrnce droždí a necháme uležet do druhého dne.
Jakmile voda začne vřít, přidá se veškeré koření a vaří se ještě 15 minut. Zcedíme to, přidáme cukr a vaříme ještě 10 minut. Roztok necháme zchladnout. Potom rozdrobíme do hrnce droždí a necháme uležet do druhého dne.
Druhý den promícháme a necháme ještě 24 hodin kvasit.
Třetí den se zcedí do 5 l demižonu,převáže se pevně celofánem a nechá se do Vánoc kvasit v teple. Ideální je místnost s relativně stálou teplotou kolem 20°C. Na Vánoce se stáčí do lahví.
Žádné komentáře:
Okomentovat